2013 kora tavaszán, a Március 15-i lovas felvonulásra készülődve született meg a gondolat, hogy az ünnepélyeken, és hétvégi lovas barangolásokon túl csináljunk egy, a fiatalság lovas ügyességét, tudását összemérő "versenyt". 
    A virtus sosem hiányzott a lovas ember mentalitásából. Bár eleinte többen kételkedve álltak az ötlet elé, mondván, hogy a mi, székely falusi lovaink nem alkalmasak akadályokra, nem tudják teljesíteni a feladatokat. Kétségívül, kétszer-háromszor szinte minden lovat száron kellett végigvezetni a pályán, negyedszerre azonban már nem jelentett gondot hátalva sem a tizennégy akadállyal megtűzdelt 1200 méter.
    Persze itt nem a klasszikus lóverseny akadályokra kell gondolni, 2 méteres ugrásokkal. Épp ez volt a lényeg: a sok időt, edzést és pénzt követelő profi versenyzés helyett - amelyen a nagytöbbség természetesen nem tud részt venni -, olyan lóversenyt rendezni, amely a régi hagyományoknak megfelelően a székely hétköznapokba hozza vissza a "lovasságot".
    Végül is a versenyhez huszonnégyen vették a bátorságot. A folytatás szempontjából legalább ennyire fontos volt azonban az a meglepetés, amit a közel 500 fős nézőközönség jelenléte okozott.
A jó hangulatú, remek versenynap után kezdett el formálódni a gondolat, hogy a következő évben, több helyszínen is lehetne folytatni a szervezést, mint Udvarhelyszéki Vágta sorozatot.

    Az UdvarhelySzéki Vágta azonban már ettől a pillanattól - legalábbis szándék szerint, gondolatban - többet jelentett számunkra, mint egy egyszerű lóverseny.
Mátyás királyunk 1473-ban rendelte el a székelyek között az első lustrát, amelynek elsődleges célja az adózási összeírás volt. A későbbiekben, békeidőben azonban kibővült a székelyek hadi készültségének, állapotának felmérésére, hadi gyakorlatokra, tornákra is.
Goethe szerint: "Nincs reménytelenebbül rabszolga, mint aki tévesen azt hiszi, hogy szabad"
Maderschpach Viktor szerint: "A fegyvertelen ember rabszolga"

Az első Március 15.

 

Az első Vágta