A pálfalvi futam védnöke: Ajak város, Kerekes Miklós polgármester

    Székelypálfalván kezdődött 2013-ban a később UdvarhelySzéki Vágta néven elindított lovas találkozó és ügyességi verseny. Most, a 2016. év első futamával visszatértünk - helyszín szempontjából - a kezdetekhez. Egyszer majd, ha megírjuk a Vágta történetét – ami bizonyára nem lesz unalmas olvasmány – kitérhetünk a részletekre, a legfontosabb azonban mindenképp az, hogy nagyobb pályát szerettünk volna keresni a nyitásra, mint amekkora az előző verseny helyszíne volt.
   Amit az időjárás megengedett, megtettünk, hogy a dimbes-dombos pálfalvi terepet alkalmassá tegyük a versenyzésre. Kétségkívül nehéz, de élvezetes pályát sikerült kialakítani. Mind a lovasoktól, mind a nézőktől érkező visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy jó döntésvolt a váltás, olyannyira, hogy hamarosan további terepmunkákkal fogjuk csiszolni, javítani a még meglévő hiányosságokat, mint például a tökéletes vízelvezetés, némi talajcsere, illetve egy valódi, átjárható vizesárok.
   Május 28-án, reggel a Fönnvaló megmutatta, hogy kegyeiben tartja a székes lovasokat: ragyogó napsütésben érkeztek az első versenyzők. A délelőtti edző gyakorlatok során kiderült, hogy a sok megelőző eső miatt néhány korrekciót igényel a pálya vonalvezetése, majd a versenyzői pályabejáráskor véglegesítettük a feladatokat, akadályokat.
   A nevezés zárásakor 34 résztvevő jelezte indulási szándékát a Vágtán. Ez a szám kevesebb az UdvarhelySzéki Vágta megszokott 45-65 fős létszámánál, az okok azonban pontosan tudhatóak. Sok lovasnál adódtak az utóbbi időkben problémák a lovakkal, és kétségkívül a korai, májusi kezdési időpont is sokakat nem talált még itthon. Meg kell mondani azonban azt is, hogy sajnos az UdvarhelySzéki Vágta elmúlt négy éve úgy tűnik nem volt elég ahhoz, hogy megüsse jó néhány község önkormányzatának ingerküszöbét a lovasok elenyésző mértékű támogatása kérdésben.
Ezek a csapatok nem is neveztek idén a Vágtára. 
   A 2016.évi Vágtát 13 órakor a megszokott ünnepélyes bevonulással kezdtük. A lovasok felsorakozása után Korondról Venczel Ignác bátyánk énekelte el az ekkora már több száz fős közönségnek a régi székely Himnuszt. A megnyitó különös érdekességét, fényét adta a budapesti Tóth János operaénekes barátunk fellépése. Felcsendült az általa, az UdvarhelySzéki Vágta megnyitójára szerzett, Lovasok Fohász című dal, ráadásul lóhátról énekelve. Mind a lovasokon, mind a közönség sorain látszott a pillanat nagyszerűsége okozta meglepetés és meghatottság.
Kerekes Miklós, Ajak város polgármestere, a pálfalvi futam védnöke, a tőle megszokott közvetlenséggel köszöntötte a jelenlévőket. Mondatainak lényegét, zárszóként az „ egy vérből valók vagyunk” üzenetével foglalta össze. S kétségkívül: a Polgármester Úr a meglepetések embere. Bejelentette, hogy a pálfalvi futam összes résztvevőjét Ajak város vendégül látja egy öt napos lovas program keretében. Ezzel megadta a versenyzők számára a rajt közeledtével amúgy is egyre fokozódó feszültséget. No, székely lovasok! Itt a kihívás, hogy augusztusban, Magyarhonban kitegyünk magunkért.
    Időközben megérkezett a verseny helyszínére Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere is, aki szintén üdvözölte a Vágtát. 
   A fél kettőkor elkezdődött verseny két kisebb balesettől eltekintve fegyelmezetten, rendben zajlott le. Ebben nagy szerepe volt a pályán egész nap derekasan dolgozó bíróknak, külön kiemelve a Csíkszentsimonból, Böjte Atya lovardájából érkezett fiatalakot, és a helyieket, Sófalvi Antalt, Jakab Árpádot, Gere Csabát. Délután meglátogatta a Vágtát Borboly Csaba, a Megyei Közgyűlés elnöke is.
   Az eredményhirdetés előtt Bódi Tibor és fia, Atilla ostor és baranta bemutatója ejtette ámulatba a közönséget. 
   Az UdvarhelySzéki Vágta idei első futamának egyik – ha nem legfontosabb - eredménye kétségkívül az. hogy a negyedik esztendő indulása megmutatta: az UdvarhelySzéki Vágta életképes, a gyerekkorból a serdülőkorba lépett. 
   Ezzel a bizakodással készülünk a következő, a június 26-án, Székelyderzsben sorra kerülő fordulóra.
   Végül, de nem utolsó sorban ismételt köszönet a Vágta előkészítésében segítséget nyújtó Demény Attilának, Hadnagy Ernőnek, a lebonyolításában résztvevő Tornai Istvánnak, feleségének, Gabinak, megkülönböztetett módon Fischer Alfrédnak, a Székely Lovas portál tulajdonosának, a Vágtát a sok száz, kiváló képpel megörökítő fotósunknak. Ferenczy Károlynak, a Sztár Rádióért , Szász Csabának az egész napos, remek közvetítésért. És kápolnási barátunknak, Orbán Lajosnak, a segítségért.
Köszönet az itteni és a magyarországi, a paraszt vágtát segítő és figyelemmel kísérő név nélküli barátainknak.

UdvarhelySzéki Vágta 2016. – Székelypálfalvi előfutam
Eredmények


16 év alattiak
1 VÁSÁRHELYI JÓB BARNA 2,59
GOTHARD NATALIA FENYED 2,59
2 IF. NAGY CSABA SZENTPAL 3,07
3 TAMAS VIKTOR OROSZHEGY 3,29
4 SZENYES BORORKA FENYED 3,55
5 NAGY KALMAN FARKASLAKA 3,59
6 FISCHER ANNA FENYED 4,11
7 LASZLO CSONGOR MALOMFALVA 4,21
8 LENARD FERENC RAKOS 4,26
9 BAK SZABOLCS KECSET 4,38
10 BOROS ZSOLT VAROSFALVA 4,4
11 MAGYARI DANIEL MALOMFALVA 4,48
12 ELEKES SZILARD KECSET 4,49
13 BALINT SZILAMER KECSET 5,25
14 MAKKAI LEVENTE BOLDOGFALVA 5,32

16 év fölött
1 TAMAS CSABA FARKASLAKA 2,56
2 KELEMEN ELOD OKLAND 3,09
3 KELEMEN SANDOR FARKASLAKA 3,19
4 SINKA JOZSEF FARKASLAKA 3,22
5 BALINT GASPAR IMRE OROSZHEGY 3,33
6 TAMAS TAMAS LEVENTE OROSZHEGY 3,36
7 GOLICZA JOZSEF OKLAND 3,45
8 BOROS TIBOR VAROSFALVA 3,52
9 SZENYES BORORKA FENYED 3,55
10 SZAVAI MIKLOS BOTOND ETED 3,57
11 DEMENY ELEMER KECSET 4,21
12 KOVACS CSABA DERZS 4,3
13 HEGYI CSABA OKLAND 4,32
14 FERENCZ EDVARD RAKOS 4,37
15 ID. SZABO FERENC SZENTPAL 5,4
16 PETER LAJOS DERZS 6,04
17 KERESTELY ATTILA DERZS 6,54

Csapatverseny
1 Farkaslaka
2 Fenyéd
3 Oroszhegy
4 Városfalva
5 Oklánd
6 Homoródszentpál
7 Székelyderzs

Legvégül, de talán a Széki Vágta leglényegesebb célja szempontjából emeljük ki a jövő reménységét, a futam két legfiatalabb lovasát: a 7 esztendős Demény Magort, és a kilenc esztendős Demény Emesét, akik a közönség nagy ünneplésével övezve, édesapjuktól kísérve, felügyelve lovagoltak végig a pályán. Reméljük, pár év múlva bajnokok lesznek.