Székelyföld falusi világában az évente sorra kerülő ünnepek (Március 15, szüreti felvonulások, határkerülések, stb) azt mutatják, hogy a ló, a lovaglás, mint közösségformáló erő, még erőteljesen jelen van a modernizációs világ hagyományokat romboló hatásai ellenére.

Ezt felismerve döntöttünk úgy 2013 tavaszán, hogy lovasainkat ne csak az ünnepekkor szólítsuk nyeregbe, hanem ezeken kívül is teremtsünk számukra alkalmat a megmérettetésre, a székely virtus gyakorlására.
   A 2013-ban Székelypálfalván rendezett első lovasverseny mind a lovasok, mind a közönség részéről történt kedvező fogadtatása nyomán a 2014. esztendőre már több fordulóból álló sorozatot szerveztünk.

   A Széki Vágta tömegsport. Célja, hogy a lóval napi munkakapcsolatban lévő székely emberek, fiatalok számára adjon találkozási, megmérettetési lehetőséget.  Ellentétben az élsport versenyeivel, itt nincsenek szigorú előírások sem a lóra, sem a lovasra nézve. A verseny célja a régi székely világban általános, a lóhoz kapcsolódó erények és képességek újra élesztése.
  
A 2014. évben Udvarhelyszék öt helyszínén – Zeteváralja, Székelypálfalva, Kápolnásfalu, Agyagfalva és Székelyudvarhely - első alkalommal megrendezett UdvarhelySzéki Vágta lovas találkozó és ügyességi versenyt mind a versenyzők, mind a futamokra kilátogató közönség részéről nagy érdeklődés kísérte.
     Az öt forduló alatt 97 lovas vállalkozott a megmérettetésre, s amelyekre összesen több, mint ötezer néző volt kíváncsi.

   2015-ben folytattuk a megkezdett sorozatot. Első alkalommal kapcsoltuk be a Vágta életébe védnökként a rendezvénynek helyt adó községek magyarországi testvértelepüléseit. A Farkaslaka-Ajak, Székelyderzs-Darány kapcsolat bíztatóan indult, és azóta is nagyszerű az együttműködés a két testvértelepüléssel.
    A farkaslaki futamon kb.1000 néző volt kiváncsi a lovasokra. Székelyderzsben délben leszakadt az ég, így az ottani versenyt félbe kellett szakítani. Kápolnásfalun nevező lovasok hiányában elmaradt a futam. Zetelaka 1800 nézővel ismét remekelt. Az igazi meglepetést a homoródalmási döntő okozta a 2200-as nézőszámmal.

    2016
részben a kényszerű, részben a megfontolt változtatások éve volt.
Farkaslakán az önkormányzat részéről számunkra elfogadhatatlan elképzelések kaptak lábra a Vágta jövőjével kapcsolatban, amihez partnerre találtak a kecseti lovasok, illetve vezetőik személyében.  A nézeteltérés miatt a nyitó futamot visszahoztuk Székelypálfalvára. A kb. 7-800 fős közönség azt jelezte, hogy nézők bárhova eljönnek a verseny után.
    Székelyderzs most végre igazi nyári melegben 1500 nézővel remekelt.
    Július közepén Széki Vágta futamot rendeztünk Csíksomlyón. Elsőre szerény érdeklődés mutatkozott mind a lovasok, mind a nézők részéről. Az előzetes megbeszélések alkalmával számos huszár biztosított bennünket részvételi szándékáról, ám az utolsó pillanatban kivétel nélkül megfutamodtak. Úgy tűnik, hogy régi dicsőség hagyományából mára sokaknál csak a külcsíny maradt.
    Az évad nagyszerű befejezés volt az augusztus 26-27-i Oklándon sorra kerülő döntő. Mivel a terepviszonyok lehetővé tették, a második napra önálló gyorsasági versenyt szerveztünk. A két nap során több, mint 3000 néző szurkolta végig a versenyeket.

   A 2017.év versenyeit Székelyderzsben kezdtük. Az előző évi itteni futamok nagy népszerűsége azt mutatta, hogy a falu és a környék elfogadta, szívesen vette a derzsi falunapokkal összekapcsolt Vágtát. Minden kedvező benyomás ellenére az önkormányzat és az egyház kérésére a Vágtát szét kellett választani a falunaptól.
  Nem örültünk a döntésnek. A Fönnvaló sem. A július közepi szombat-vasárnap szakadatlanul zuhogott az eső. Emiatt a derzsi futamot törölni kellett a 2017. év sorozatából.

    A derzsi fiaskót azonban feledtette a július elején, Borzonton első alkalommal rendezett Vágta. Nagyszerű pályán, remek, csodálatos emberekre támaszkodva 1400 néző előtt lovagolhattak a versenyzők.

   A 2014. évben már volt egy Széki Vágta futam Székelyudvarhelyen. Akkor alig 150 városi néző volt kíváncsi a vidék lovasaira. Három év elteltével, augusztus 8-án ismét "próbára tettük" az Anyavárost. A Lejtő utca tetején, pazar környezetben az 1000 fölötti nézőszám jelezte, hogy a megmozdítható a város.

  Az évad zárása, a Karácsonyfalván rendezett döntő az előző évi, itteni futamot - ha lehet mondani - mindenben túlszárnyalta. A rendezvény különlegességét a Szabad Székely Lovas Tízes bemutató produkciója jelentette.